News Ticker

Какво е stand-up

stand up comedy programme

Иван Кирков, Марина Орсаг, Никола Тодороски и Катерина Врана на откриването на Първи Фестивал на Стендъп Комедията София 2014.

Всички сме гледали по филмите:
Един човек, с един микрофон, разсмива едни хора в един бар. Това е стендъп комедия.

Уикипедия казва, че стендъп (stand up comedy) или стендап (на руски) комедията е стил, в който комедиантът представя материала си пред аудитория на живо, като обикновено се обръща директно към тях. Комикът е познат още като комедиант, stand-up комик, или дори само stand up guy.
В България стендъп комедия (stand up comedy) можете да гледате всяка вечер в Комеди Клуб София.

стендъп комеди Bulgaria

Българска стендъп комедия с Комеди Клуб София.

В стендъп комедията, комикът обикновено разказва няколко забавни и смешни истории (ако не е добър историите обикновено не са толкова смешни), майтапи или така наречени едно-редни пънчове.
Този тип комици могат да използват каквото си поискат на сцената, но обикновено единственото с което разполагат е микрофонът и чувството си за хумор. Stand-up комедията най-често може да се гледа в комедийни клубове, барове, нощни клубове, колежи и театри.
В САЩ, Великобритания ( най-вече в Англия) и Германия, освен чрез представления на живо, жанрът се популяризира и чрез телевизията, DVD, а в целият свят можем да гледаме и страшно много клипове в интернет.

Stand-Up Comedy Bulgaria

Иван Кирков на сцената на Комеди Клуб София


В стендъп комедията, обратната връзка е от изключително значение за комика. Ако сте зрител, никога не се притеснявайте да се смеете на висок глас или да ръкопляскате ако намирате нещо за забавно и смешно. Лично аз съм виждал много хора, които сякаш се боят да изразят емоциите си на глас и да се разсмеят силно, а точно това в крайна сметка е нашата цел – да се спукате от смях…