Стендъп Комеди

Stand-up Comedy в България и Чужбина

Стендъп комедията е сценично изкуство, при което един човек с микрофон разказва шеги на сцената, вдъхновени от личния му опит.

Стендъп Комеди в България

За пълна програма на стендъп комедията в София, погледнете тук.

За програма на стендъп комедията в цялата страна, цъкни тук.

През 2012та година комедиантът Иван Кирков се завръща от Австрия, за да създаде компанията Комеди БГ. Единствената цел на Кирков и неговата компания е да популяризира стендъп комедията в България. По онова време в страната ни е позната само формата на моно-спектакъл, а стендъпа е наричан Стендап по модел на руски предавания в Youtube.

стендъп комеди в Зала 1
Стендъп Комеди в Зала 1 НДК с The Comedy Club Sofia

През 2014та година, Иван Кирков създава Фестивал на Комедията София. Успява да популяризира стендъп комеди жанра и подписва с първия професионален стендъп комедиант в България и партньор на Иван още от 2013та – Васил Ножаров.

През 2015та Кирков създава първия и единствен до момента Комеди Клуб в Страната – The Comedy Club Sofia.

Само 7 години след старта на Комеди БГ, почти няма млад човек в страната, който да не е чувал за Комеди Клуб София и стендъп комедията като жанр.

Иван Кирков със стендъп комеди за скобите за паркиране.

Днес Комеди Клуб София има 12 професионални стендъп комедианти и над 20 полу-професионалисти.

Стендъп комеди с Александър Деянски в Зала 1 НДК

Филип от Комеди Клуба спечели награда за комедиант на годината 2018 на Комеди Клуб София и Комеди БГ. Stand up Comedy с Филип:

Филип със стендъп комеди на сцената на Зала 1 НДК

Николаос Цитиридис е един от най-успешните професионални стендъп комедианти в страната. Stand up comedy с Николаос, можете да гледате тук:

Стендъп Комедия с Николаос Цитиридис в Зала 1 НДК.

Васил Ножаров е първият комедиант, подписал с Комеди БГ и Иван Кирков. Днес той има повече от 1000 професионални стендъп комеди шоута зад гърба си. Stand up Comedy с Васил Ножаров:

Васил Ножаров със стендъп комедия в Зала 1 НДК.

Стендъп Комеди в Чужбина

Стендъпа става известен като жанр първо в САЩ, където комедиантите циркулират в големи театри из страната, а през 1972-а година Митзи Шор отваря най-известния Комеди Клуб в света – The Comedy Store L.A. Клубът става дом на известните стендъп комедианти и създава огромен брой невероятни комедианти, като например Джей Лено, Дейвид Летърман, Еди Мърфи, Джим Кери, Джо Роуган и много други.

SNL (Staturday Night Live) е едно от най-известните комедийни шоута в което често стендъп комедианти стават пишещи или участници в предаването.

До 2017та година, комедиантът Луи С.К. беше един от най-известните стендъп комици в света. Скандали около държанието му в интимна обстановка го накараха да спре временно с кариерата си през 2017та и 2018та, но въпреки това ето няколко откъса от него:

Луи С.К. на сцената на SNL.

Джордж Карлин е соченият от всички за номер едно на всички времена стендъп комедиант.

Джордж Карлин говори за ненужните неща.

През 2017 и 2018, Кевин Харт направи истински фурор с най-голямото турне правено някога в стендъп комедията.

Кевин Харт със стендъп комеди монолог.

Еди Мърфи е един от най-известните комици в света. Не всички в нашата страна знаят обаче, че той започва кариерата си именно в The Comedy Store L.A.

Eddie Murphy – stand up comedy.

За повече информация за stand-up comedy в България, следете страницата на Комеди Клуб София.