Подкаст

1. Какво е подкаст и ЗАЩО са ми интересни?

Български Подкаст с Явката
Комеди Клуб Подкаст с Явката ДЛГ и Иван Кирков

Подкаст е епизодична серия от аудио или видео файлове, които потребителят може да изтегли, за да слуша. Най-често подкастът е разговор, подобен на толк шоу (talk show), с един или повече говорещи, в подобно на радио студио. С напредването на технологиите той може да се наблюдава и в платформи като YouTube, SoundCloud, Spotify и други.

Бен Хамърсли през далечната 2004 година предложил думата „подкаст“ като смесица между „iPod“ (марка медиен плейър) и „broadcast“ (излъчване).
Терминът набира популярност в началото на 2000те години, като подкастите се превръщат в любимо развлечение на младите около 2010те години. Подкасти от САЩ

Joe Rogan Podcast. Подкастът на Джо Роган, в който той кани интересни гости и си говори на всякакви теми с тях. Епизодът на Джо Роуган с Илън Мъск разби всичките му рекорди и до момента има 28 милиона гледания само в Youtube.

H3h3 podcast. Итън и Ила и техният канал H3h3 стартираха един от най-успешните подкасти през 2017-та.

Подкаст значение

comedy-podcast-platforms

Подкастът на Rooster Teeth е един от най-старите световноизвестни подкасти, в които приятели и колеги си говорят за света около тях.

Подкастите набират все повече популярност и в България.

3. Български подкасти

Комеди.БГ и Иван Кирков стартираха през 2016-та година продуцирането на български подкасти. Към момента Комеди.БГ разполага с 5 канала за подкаст, сред които Комеди Клуб Подкаст, Комеди Клуб Новини, Комеди Клуб Клюки, Комеди Клуб Спорт и PussyCast, с общо над 1000 епизода, които може да слушате няколко пъти седмично в Youtube, Spotify, iTunes, Soundcloud, Google Podcasts и други.

Целта на подкаста е да се забавлявате в уютната ви домашна обстановка, да забравите напрегнатото ежедневие и да „прекарате“ малко време с любимите си комедианти от Комеди Клуба, които си говорят за всичко, което им е забавно или интересно.

А за да е максимално интересно за вас, Комеди Клубът има и десетки мини-поредици в Подкаста, сред които Подкаст за Лесните пари, Фактирай ме, Комеди Клуб Отвътре и много други. Ето ги и тях:

Други поддържани подкасти на български език са: Свръхчовекът с Георги Ненов, Говори Интернет с Еленко и Владо, Господкаст на групата Скандау, The Pact Podcast на известни геймъри.

Сайт за подкасти от България и чужбина.
А тук за още новини за комедията в България и чужбина.