Петя Кюпова – Какво е да си първата жена стендъп комедиант в България

петя кюпова стендъп комеди комеди клуб софия

Интервю: Петя Бюгданова

Петя Кюпова започва стендъп кариерата си през 2016, когато участва в Open Mic в Комеди Клуб Пловдив. Тя е от Пловдив и е завършила актьорско майстрорство. Идва в София, за да се бъде стендъп комедиант и вярва, че това е нейното призвание.

Кюпова е основен комедиант в Комеди Клуб, излизала е четири пъти на сцената на Зала 1 на НДК пред хилядна публика и води българския подкаст за жени – Pussycast.

Петя е не просто талантлив комедиант, а доказателство, че успехът в стендъп комедията е възможен за всеки, стига да е готов да ѝ се посвети.

петя кюпова зала 1 на ндк стендъп комедия комеди клуб
Петя Кюпова в Зала 1 на НДК, 2018 – „3 години Комеди Клуб“

Богданова: Здравей, Петя! Как си днес?

Кюпова: Страхотно, току що приключихме да снимаме няколко подкаста.

Б: Чудесно. Ти си ангажиран фул тайм комедиант и не смятам да ти губя времето, така че започвам направо с въпросите. Има ли комедиант – мъж или жена, който ти е повлиал и те вдъхновява?

К: Най-абсурдното е, че първият път, когато гледах стендъп, гледах сет на Мартин Лоурънс, който изобщо не е известен със стендъп. Аз обаче много го харесвах като актьор. Гледах го как прави стендъп и си казах „Това е много яко!“ По-късно започнах да се интересувам повече и научих, че Джим Кери се е занимавал със стендъп, както и повечето актьори, които харесвам. С две думи се запознах със стендъп комедията през любимите си актьори, а по-късно научих и за комедиантите, които са известни заради стендъп кариерата си. След това много се кефех на Уитни Къмингс, Сара Силвърман и Дейв Шапел – класика. Може би и до днес Дейв Шапел ми е най-симпатичен, но него няма как да не го харесваш.

Б: Визуално или само с комедията си?

К: Всякак!

Б: Мислиш ли, че жените или пък мъжете имат някакво предимство на сцената като комедианти?

К: Мисля, че и двата пола има някакво предимство. Може би мъжете, поне в България, са по-уверени, просто защото няма много жени на сцената. Жените ги спира това, че се притесняват да не се изложат, какзват си „Как ще говоря за тези неща, какво ще си помислят хората за мен.“

петя кюпова зала 1 на ндк стендъп комедия комеди клуб
Петя Кюпова в Зала 1 на НДК, 1ви Април, 2018

Б: Мислиш ли, че жените у нас са по-притеснителни?

К: За говорене пред публика – да. В България много жени обичат да се показват… Но само да се показват. Когато трябва да говорят пред публика се появява приснението дали това, което ще кажат, ще бъде добре прието от хората, дали няма да се изложат.

Б: Ти имаш ли това притеснение и някога имала ли си го?

К: Имам го за определени теми, не толкова защото съм жена, а по-скоро има женски теми, за които съм решила да не говоря. На запад много от жените комедианти обичат да правят “my vagina” джоукове и да преекспонират факта, че са жени. Аз не харесвам този натуралистичен тон на комедия и това не съм аз, затова не правя такива смешки. В този смисъл има хумор, който „ме притеснява“ и не правя, иначе говоря за всичко, което ми е интересно и не се спирам да го правя, защото съм жена и защото публиката може да не е готова да го чуе точно от моята уста.

Б: Чувствала ли си някога тежест и отговорност, за това, че си първата жена професионален комедиант и показваш, че това е възможно? Много вероятно е след години следващите жени комедианти да гледат към теб и твоята комедия като вдъхновение.

К: Има голяма отговорност да ставам по-добра. Постоянно. Най-страшното е да стоиш на едно място и да не се развиваш. Това е примера, който искам да дам.

Петя Кюпова в Комеди Клуб Пловдив

Б: Твоите истории са доста лични и се усещат като истински. Само в личния живот ли намираш вдъхновение за материала си?

К: Доскоро бях убедена, че шегите ми са вдъхновени от моя личен живот, защото говоря най-вече за лични теми. И голяма част от историите ми са реални преживявания. Но всъщност наскоро се замислих, че имам адски голямо влияние от живота на приятелките ми. Дори и моите истории – ако не ги бях обсъждала с приятелките си, най-вероятно нямаше да са нещо, за което искам да говоря. Те са пъвият ми фийдбек. Имам приятелки, с които всичко си казваме и това ми помага да съм уверена да говоря и пред широка публика на същите теми.

Б: Има ли женска злоба и ако има тя пречи ли на жените да са успешни?

К: Естествено, че има. Мисля, че жените се мотивират от това обаче. Има жени, които ако видят, че друга жена се справя добре с нещо, дори да не им се занимава със същото, решават, че трябва да се занимават с него и да станат по-добри от нея. Една жена може много да навреди на друга, но конкуренцията я има и мисля, че често повече си помагаме чрез нея, без дори да го осъзнаваме.

Б: Какво ще кажеш на всички жени, които ще прочетат това интервю?

К: Направете си всеки ден Осми март. Бъдете значими сами за себе си, за да може и другите да ви виждат като значими не само в един ден в годината, а винаги.

Можете да гледате Петя всяка седмица в Комеди Клуб София. Петя участва в пролетното Комеди Клуб Турне, което ще обиколи пет града – Пловдив (26ти Март), Стара Загора (27ми Март), Бургас (28ми Март), Варна (28ми март) и Русе (29ти Март). Голямото шоу във Варна от Турнето на Комеди Клуб ще бъде в Зала 1 ФКЦ Варна. Турнето ще завърши по традиция на 1ви Април в Зала на НДК с осем комедианти от Комеди Клуб.

Всичко за стендъп комедията у нас и по света – Comedy.bg