Какво е stand-up comedy

Stand-up Comedy в България и Света

stand up comedy programme
Иван Кирков, Марина Орсаг, Никола Тодороски и Катерина Врана на откриването на Първи Фестивал на Стендъп Комедията София 2014.

Стендъп Комеди в България

Всички сме гледали в Американските филми: Един човек, с един микрофон, разсмива едни хора в един бар. Това е стендъп комедия. Stand up comedy шоутата се провеждат обикновено в Комеди Клуб или в по-голяма зала, като например Зала 1 НДК.

Stand up comedy е жанр в който почти винаги автор, изпълнител и режисьор на представлението е един и същи човек. Шегите обикновено са вдъхновени от лични преживявания на комедианта.

Комедиантът е сам на сцената и представя шегите си пред истинска публика. 

В България можем да гледаме stand up comedy всяка вечер в първия и единствен до момента клуб за stand up comedy – Комеди Клуб София.

За всички извън София, stand up comedy програмата на stand up comedy за цялата страна е на този линк.

За програма на Stand up Comedy Sofia можете да проверите този линк.

stand up comedy record for Bulgaria.
Комедиантите на Комеди Клуба след най-голямото stand up comedy шоу, правено някога в Зала 1 НДК на 1ви април 2018та

През 2015та година, комедиантът Иван Кирков отваря първия и единствен до момента клуб за stand up comedy в центъра на София – Комеди Клуб София. Клубът бързо се превръща в едно от любимите места на излизащите млади хора.

Иван Кирков открива първия български Комеди Клуб, изцяло посветен на Stand up Comedy жанра през 2015та.

stand up comedy with Nikola Todoroski.
Никола на сцената на Комеди Клуб София със stand-up comedy шоуто си.

Днес почти няма млад човек, който не е чувал за Комеди Клуб София и Stand up Comedy жанра.

Няколко години по-късно, повечето собственици на клубове, отричали до скоро стендъп комедията и прогнозиращи липса на потенциал пред стендъп комедията в България, започват да канят комедиантите на клуба и да копират концепцията.

Стендъп Комеди в САЩ и Великобритания

Марк Твен се сочи за първообраз на съвременните stand up комедианти в САЩ.

Стендъп комедията в света, търси корените си в гостуванията на Марк Твен на различни сбирки в клубовете на богатите. Там той разказва своите анекдоти и лични истории.

stand up comedy with Mark Twain
Марк Твен е сочен като бащата на stand up comedy жанра в света. Снимка: Wikipedia.

Напълно дефинираните stand up comedy и някои от най-известните имена останали и до днес като легендите на стендъп комедията са George Carlin (Джордж Карлин), Lenny Bruce (Лени Брус), Richard Pryor (Ричард Прайър) и други.

Те стават изключително известни през 70те години на 20ти век. Именно тогава отваря врати и най-известният комеди клуб в целия свят – The Comedy Store L.A.

The Comedy Store L.A. отваря врати през 1972ра и преобразява stand up комедията.

The Comedy Store L.A. Stand up Comedy.
Най-известният комеди клуб в света – The Comedy Store L.A. – снимка: Wikipedia.

Основателката му Mitzy Shore (която получава всички права над клуба след развода с мъжа и съоснователя – Sami Shore, превръща клуба в едно от знаковите места за L.A., САЩ и развлекателната индустрия като цяло.

Тук стартират кариерите си хора като Джей Лено, Дейвид Летърман, Джим Кери, Еди Мърфи, Joe Rogan и безкрайно съзвездие от комедианти.

Stand up comedy звездите са доста популярни с други техни проекти у нас. Дейвид Летърман, Джей Лено и Елън са популярни с толк шоутата си. Stand up комиците Кевин Харт, Еди Мърфи и Крис Рок са популярни в страната ни предимно с комедийните си филми, а хора като Джордж Карлин и Лени Брус – предимно с цитатите си против системата.

Stand up Comedy with George Carlin.
George Carlin е един от най-великите stand up комедианти на всички времена.
Stand up comedy with Kevin Hart
Kevin Hart е сред любимците на Америка с рекордите си в stand up comedy жанра.


Уикипедия казва, че стендъп (stand up comedy) или стендап (на руски) комедията е стил, в който комедиантът представя материала си пред аудитория на живо, като обикновено се обръща директно към тях. Комикът е познат още като комедиант, stand-up комик, или дори само stand up guy.
В България стендъп комедия (stand up comedy) можете да гледате всяка вечер в Комеди Клуб София.

стендъп комеди Bulgaria
Българска стендъп комедия с Комеди Клуб София.

В стендъп комедията, комикът обикновено разказва няколко забавни и смешни истории (ако не е добър историите обикновено не са толкова смешни), майтапи или така наречени едно-редни пънчове.
Този тип комици могат да използват каквото си поискат на сцената, но обикновено единственото с което разполагат е микрофонът и чувството си за хумор. Stand-up комедията най-често може да се гледа в комедийни клубове, барове, нощни клубове, колежи и театри.
В САЩ, Великобритания ( най-вече в Англия) и Германия, освен чрез представления на живо, жанрът се популяризира и чрез телевизията, DVD, а в целият свят можем да гледаме и страшно много клипове в интернет.

Stand-Up Comedy Bulgaria with Ivan Kirkov
Иван Кирков на сцената на Комеди Клуб София


В стендъп комедията, обратната връзка е от изключително значение за комика. Ако сте зрител, никога не се притеснявайте да се смеете на висок глас или да ръкопляскате ако намирате нещо за забавно и смешно. Лично аз съм виждал много хора, които сякаш се боят да изразят емоциите си на глас и да се разсмеят силно, а точно това в крайна сметка е нашата цел – да се спукате от смях…

Много ресурси за Stand-up Comedy ще намерите на основната страница на Комеди Клуб София.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*