Значение – Подкаст

подкастове или подкасти

Подкаст (от английската дума podcast) е термин със значение: предаване тип ток шоу ( talk show), което се излъчва в интернет и може да се слуша когато слушателят реши. Типично за всеки подкаст е, че има много епизоди и сезони.

Комеди Клуб София и комедиантът Иван Кирков създадоха 7 подкаст поредици през 2016та година. Можете да ги погледнете, за да видите и чуете нагледно какво означава подкаста.

Всеки подкаст може да бъде наличен само за слушане, само като видео или и в двете форми.

Подкаст значение на думата

Думата подкаст (podcast) идва от комбинирането на думите iPod и Broadcast (излъчвам предаване) на английски език. Подкастът символизира навлизането на онлайн технологиите в излъчването на предавания и отбелязва началото на края на традиционната телевизия и радио.

Популярните платформи за гледане на подкаст като видео съдържание са: Youtube, а от 2020 година и Spotify създаде опцията не само да слушате, но и да гледате видео от популярни подкаст серии.

Основните платформи за слушане на подкастите са: Spotify, Soundcloud, iTunes, Google Music и други.

Комеди Клуб Подкаст

Подкастът на Комеди Клуба е първият все още активен български podcast. Има 7 различни поредици и общо над 1000 епизода към момента.

През 2020та година, Комеди Клубът и Иван Кирков поставиха рекорд, като направиха най-дългия подкаст в историята на България – 30 часа, 1 минута и 12 секунди.

Тук можете да намерите класация на топ подкастите в България

Класация на най-слушаните подкасти в страната можете да намерите и ако отворите съответната таблица в Spotify.

История на подкастите

Значението на подкаста за развлекателната индустрия постоянно се увеличава. Предаването на Джо Роугън е едно от най-гледаните в света с над 2 милиона зрители средно на епизод. В България също формата подкаст набира все по-голямо значение.

Тази форма дава възможност на много хора да достигнат до потенциалните си зрители и да изразяват възможно най-много различни мнения. Моралът на водещия обаче също е изправен пред изпитание с нарастването на популярността му.