News Ticker

Какво е stand-up

Ние от comedy.bg обичаме да описваме стендъп комедията по следния начин:
Всички сме виждали в американските филми: един човек, с един микрофон, разсмива едни хора, в един бар. Това е стендъп комедия.
Уикипедия казва, че стендъп или стендап комедията е стил, в който комедиантът представя материала си пред аудитория на живо, като обикновено се обръща директно към тях. Комикът е познат още като stand up comedy programmeкомедиант, stand-up комик, или дори само стендъпар. В стендап комедията, комикът обикновено разказва няколко забавни и смешни истории (ако не е добър историите обикновено не са толкова смешни), майтапи или така наречени едно-редни пънчове.
Този тип комици могат да използват каквото си поискат на сцената, но обикновено единственото с което разполагат е микрофонът и чувството си за хумор. Stand-up комедията най-често може да се гледа в комедийни клубове, барове, нощни клубове, колежи и театри.
В САЩ, Великобритания ( най-вече в Англия) и Германия, освен чрез представления на живо, жанрът се популяризира и чрез телевизията, DVD, а в целият свят можем да гледаме и страшно много клипове в интернет.
В стендъп комедията, обратната връзка е от изключително значение за комика. Ако сте зрител, никога не се притеснявайте да се смеете на висок глас или да ръкопляскате ако намирате нещо за забавно и смешно. Лично аз съм виждал много хора, които сякаш се боят да изразят емоциите си на глас и да се разсмеят силно, а точно това в крайна сметка е нашата цел – да се спукате от смях…